Spread Firefox Affiliate Button

15 Şubat 2009 Pazar

Mozilla'dan Bespin: Çevrimiçi Kod Düzenleme

Bespin, Mozilla Labs’ın kod düzenlemek için geliştiricilerin üretkenliğini artırmayı, zorlayıcı kullanıcı deneyimlerini seçilir kılmak, ve açık standartlar kullanmayı ilerletmeyi amaçlamayan web tabanlı açık kaynak editörüdür.



Başlangıç Ön Ürünü

Uygulama henüz çok yeni, yine de denemek için siteye kayıt olup inceyebilirsiniz. Şimdilik söz dizim vurgulama, geniş dosya boyutları, ileri/geri al, tarayıcı ön izlemesi, içeri/dışarı aktar gibi temel düzenleme özelliklerini içeriyor.

Bespin deneyiminin temelini oluşturan kodların tamamı, MPL altında açık kaynak olarak yayınlanıyor.
Bespin


Hedefler

Henüz yolun çok başında olan uygulamanın hedef özellikleri:

» Kolay kullanım: Kod düzenleme korkutucu olmamalı, doğrudan kod içerisinde kolayca düzenlenebilmeli.

» Gerçek Zamanlı İşbirliği: Bir ya da daha fazla kişiyle kolay ve ortakça kod yazılabilmeli, kodlama oturumları paylaşımı.

» Bütünleşik Komut Satırı: Komut satirinin editör içinde güçlü bütünleşemesinin örneğine sahip vi ve Emacs gibi araçlar.

» Geliştirilir ve Kendiden Barınmalı: Bespin’in arayüzü ve yetenekleri çok fazla geliştirilebilmeli ve komutlar ya da plug-in API ile kolayca erişilebilmeli.

» Her yerden ve her cihazdan erişilebilmeli.
Bespin

Bespin

Daha fazla bilgi ve ilk sürümü kullanmak için Bespin'i ziyaret edin. Sonraki sayfada tanıtım videosunu bulabilirsiniz. (https://bespin.mozilla.com)

Hiç yorum yok: